Tilbage til oversigt

Plads 1

8
Per Holt
Skjoldborg, Johan
Paperback
120 Sider
ISBN 978-87-7188-490-6
kr. 68,00
inkl. moms ekskl. forsendelse
 • Beskrivelse
 • Forfatter
 • Pressen siger (1)

Per Holt

"Per Holt" var en af hovedpersonerne i romanen "Gyldholm", hvor han endte med at blive jaget bort af godsejeren, da han aktivt kæmpede for bedre arbejdsvilkår. I denne roman følger vi hans fortsatte liv, hvor han bliver ved med at kæmpe for at forbedre arbejdernes livsforhold. Processen er dog både lang og hård, og vi skal da også helt frem til næste generation, før de kastede frø begynder at blomstre.

I romanen "Per Holt" følger vi den jordløse daglejers bestandige kamp for at skaffe føden. I romanen "Gyldholm" var det de herregårdsansatte husmænd, og i "En stridsmand" de små selvstændige, som næsten kunne leve af deres egen jordlod. I forening giver Skjoldborg med disse tre romaner et samlet overblik over den danske husmandsklasses livsforhold omkring år 1900.

Poul Erik Kristensen (Udgiver)

Poul Erik Kristensen, født 1948, cand. mag. i historie 1975, skrev historiske artikler allerede i studietiden, fik udgivet sin første bog i 1979.
Poul Erik Kristensen har i sit arbejdsliv især været beskæftiget med forskning, skriftlig formidling og undervisning. Det er således blevet til mere end 20 bøger, især lokalhistorie og historiske jubilæumsskrifter inden for bl.a. bank og sundhedssektoren, som alle bygger på solide forskningsresultater. Samtidig er de skrevet i et letforståeligt sprog.
Poul Erik Kristensen har desuden betydelig erfaring i at bearbejde ældre bøger, så de kommer i overensstemmelse med nutidens sprogbrug. Foruden historiske bøger har han også bearbejdet en lang række klassiske romaner og novellesamlinger, især af Jeppe Aakjær, Johan Skjoldborg og Henrik Pontoppidan.

Johan Skjoldborg

Johan Skjoldborg, 1861-1936, bliver i dag først og fremmest husket for sine beskrivelser i digte, noveller og romaner af husmændenes vilkår. Det var en beskrivelse af en befolkningsklasse, som han selv var udrundet af, og hvor han også i sit voksne liv var ude at søge sine oplysninger i marken. Faktisk gjorde han det så godt, at flere af hans værker i dag må betegnes som klassikere.
Johan Skjoldborg debuterede som romanforfatter i 1893, men fik sit egentlige gennembrud med En stridsmand i 1896. Senere kom bl.a. Gyldholm og Per Holt. Det er bøger, som har fået deres velfortjente plads i den danske litteratur.
Af Skjoldborgs øvrige bøger fortjener især novellesamlingen I skyggen at blive nævnt. Her møder vi en række stræbsomme projektmagere fra husmandsklassen, hvor de opnåede resultater dog slet ikke står mål med anstrengelserne. God læsning er også romanen Nye mænd, hvor samfundsagitatoren Johan Skjoldborg får givet nogle drøje hug til den selvbevidste og dominerende gårdmandsklasse, som har overtaget den politiske og økonomiske magt ude på landet.

  • Dansk BiblioteksCenter

   Lektørudtalelse

   Uddrag fra Materialevurdering. DBC. Lektørudtalelse ”Beskrivelse. Originaludgaven af ”Per Holt” er fra 1912.”… ”Agitatoren Per Holt er blevet jaget væk fra Gyldholm og skal sammen med sin elskede Sofie, skabe et nyt liv i en lille bondeby. Men pengene er knappe og Per Holt har svært ved at forsørge både kone og børn” ”Vurdering. Dette er en god klassiker om bondelivet i starten af 1900 tallet, om klasseforskelle og kampen om overlevelse. Bogen er en lille perle og læses bedst som efterfølger til første bog om Per Holt: Gyldholm”
   01.01.2018

Flere titler fra forfatteren

myBoD-LOGIN.