En anden forståelse af forståelse

En anden forståelse af forståelse

Bevidstheden, verden og virkeligheden - Selvreference og komplementaritet

Claus Münchow

Paperback

76 sider

ISBN: 9788743031703

Forlag: Books on Demand

Udgivelsesdato: 31.01.2020

Sprog: Dansk

Farve: Ja

Anmeldelse::
0%
70,00 kr.

Tilgængelig

Din egen bog!

Bliv forfatter med BoD og gør din bog og e-bog tilgængelig i boghandlen.

Find ud af mere
Kvantemekanikken er i særklasse den mest omfattende og succes fulde naturbeskrivelse menneskeheden har skabt. Den har bare den ubehagelige følge, at naturen opfører sig naturstridigt i hvert fald hvis naturen skal opføre sig fornuftigt. Over for denne udfordring udviser såvel fysikere som filosoffer stor rådvildhed. Et paradigmeskift står for døren.

Kvantemekanikken udfordrer vores bevidsthed.
Hvad er bevidstheden? - spørger bevidstheden. Denne væmmelige selvreference udelukker at bevidstheden kan finde sig selv ved at søge. Den ser sig selv som i et spejl og ser naturligvis det den er, uanset hvad. Og kunne altså være noget andet i sin selvopfattelse.

Efter Descartes har den vestlige filosofi set en uafviselig dualitet idet eksisterende, i verden set udefra. Det psyko-fysiske problem og spørgsmålet om viljens frihed er opstået på det grundlag. Og i de rammer fastholdes problemerne i uløselighed.

Kvantemekanikken har placeret os som iagttagere i et uadskilleligt forhold til de atomare fænomener og påtvunget os et komplementaritetsprincip som hidtil har været ukendt i vores forhold til verden.

Komplementaritetsprincippets logik begrænser det ikke til kun at gælde i atomfysikken. Ved at opfatte komplementaritetsprincippet som en legitim synsmåde når blot logikken tillader det, opløses problemet om viljens frihed kontra determinisme. 'Kontra' viser sig at udtrykke en kategorifejl og må fjernes.

'Vilje' kan så bevare sin umiddelbare, oplevede betydning.

- og forståelsen vil forstå lidt mere af det hele.

No authors available.

Claus Münchow

Claus Münchow

Student fra Sankt Annæ Gymnasium, 1961.
Kandidat i matematik og fysik fra KU, 1971.

Studietiden gik i høj grad med obospil i to orkestre og to blæserkvintetter samtidigt - plus det løse. Det var, i overensstemmelse med de frie og frodige muligheder dengang, en meget begivenhedsrig og alsidigt lærerig tid, hvor jeg bl. a. opnåede at spille i Concertgebouw i Amsterdam og Goldener Sal i Musikverein i Wien og spille alle Beethovens 9 symfonier på en aften og en nat - og spille håndbold i 1. division
- og blive fundamentalt påvirket af kvantemekanikkens filosofiske udfordring.

Med denne bagage har jeg undervist i fysik og matematik og præget musiklivet på Sønderborg Statsskole fra 1971 og til 2004 og forestået mange eksperimenter, ofte kontroversielle.
De sidste to år gennemførte jeg et toårigt forsøg med fysik i samarbejde med filosofi. Det er min eneste institutionelle kontakt med faget.

I den foreliggende tekst bærer jeg som naturvidenskabsmand mine inspirerende ungdomserfaringer med mig og udnytter samtidigt frygtløst at jeg ikke er bundet af fagtraditioner i faget filosofi.

En kontroversiel tekst er blevet resultat.

Der findes endnu intet indhold under "Pressen skriver".

Skriv en anmeldelse
For at skrive en anmeldelse, skal du logge ind her.