Unge bryder tabuet og skriver om vold i familien

2014-02-13

Hvordan er det at have forældre, der altid råber ad hinanden og en far eller mor, der bliver så sur, at du løber ind på værelset og putter musik i ørerne? For du ved godt, hvad der kommer til at ske. Eller måske løber du, fordi du er bange for, at det denne gang er dig, der skal tage imod en lussing.

Unge bryder tabuet og skriver om vold i familienHvordan er det at have forældre, der altid råber ad hinanden og en far eller mor, der bliver så sur, at du løber ind på værelset og putter musik i ørerne? For du ved godt, hvad der kommer til at ske. Eller måske løber du, fordi du er bange for, at det denne gang er dig, der skal tage imod en lussing.

- Det kender cirka hver 5. elev i 8. klasse svaret på. De har oplevet fysisk eller psykisk vold, og desværre er det fortsat et stort tabu. De færreste af dem fortæller det til klassekammerater eller voksne, der kan hjælpe, siger Gitte Jakobsen, rådgiver i børns beskyttelse i Red Barnet.

For at bryde tabuet om blandt andet vold i familien har Red Barnet gennem de seneste tre måneder været rundt og besøge danske folkeskoler med undervisningsmaterialet ’Sig det som det er!’. Væbnet med blandt andet to film lavet i samarbejde med MICA Productions var målet at møde eleverne i 7.-9. klasse i øjenhøjde og tale om de emner, der gør rigtig ondt.

Som led i dialogrejserne rundt på skolerne udskrev Red Barnet sammen med det online skrivesite Movellas og selvudgivelsesplatformen BoD i efteråret en skrivekonkurrence med temaet ’Vold i familien’. Det kom der næsten 100 historier ud af. Ti vinderhistorier bliver nu udgivet i bogen ”Vold i familien – en novellesamling”, der udkommer den 17. februar. Bogen kan bestilles i boghandlen og hos flere onlineboghandlere.

- Det er en rigtig god måde at nå børn på. Vi har talt med dem om, at vold i familien ganske enkelt ikke er i orden. Og det er forbudt og strafbart for voksne at slå børn. De mange historier vidner om, at børn har taget budskabet til sig, og det er jo rigtig positivt, siger Gitte Jakobsen. Hun håber, at bogudgivelsen kan bidrage til at nedbryde tabuet hos endnu flere børn og unge og øge bevidstheden omkring temaet; ikke mindst i skoleregi, hvor det vil være oplagt at benytte bogen i undervisningen.

Ambassadør kender til problemerne
Tv-vært og Red Barnet-ambassadør Puk Elgård har været med til at udvælge de ti vinderhistorier, som kan læses i bogen.

- Mødet med børnene rørte mig dybt. Det var en overvældende oplevelse at møde børnene, se dem i øjnene og se, hvordan volden i familien har gjort dem fortræd. Intet barn fortjener at vokse op med vold i familien, og jeg tror, at dette projekt kan være med til at hjælpe børn, der oplever det på egen krop, siger Puk Elgård, der i forordet til bogen skriver:

- Jeg håber historierne vil fange jer og lære jer en masse om hvordan livet kan se ud bag de lukkede døre. Der inde hvor hemmelighederne er. Jeg håber også, at Movellas historier vil være med til at vise dig, der selv oplever vold i hjemmet, at du ikke er alene. Og jeg håber inderligt, at du finder modet til at fortælle det til nogen.

For yderligere information kontakt:
Gitte Jakobsen, Rådgiver i børns beskyttelse i Red Barnet tlf. 21 55 22 92

For information og kontakt til forfatterne bag historierne kontakt:
Charlotte Holm Juul, community manager, Movellas tlf. 26 47 35 22

For information om novellesamlingen kontakt:
Lisbeth Jensen, presseansvarlig, BoD tlf. +49 / 40 / 53 43 35 41

Download af honorarfrit billedmateriale:

Vold i familien - en novellesamling © BoD

myBoD-LOGIN.