Unge deler historier om psykisk sygdom i familien

2014-06-04

Cirka hver 12. ung i Danmark har en hverdag, der er præget af psykisk sygdom.

Måske vågner de op og er bange for, hvordan mor eller far mon har det i dag, eller hvad der sker, når en søster eller bror pludselig går amok og til sidst bryder grædende sammen.

Eller måske de kan ikke overskue at stå ud af sengen for at mødes med vennerne. For der er så mange mennesker og indtryk uden for døren, de ikke kan forholde dig til.

For at sætte fokus på et emne, de færreste taler om, udskrev Red Barnet, det sociale skrivesite Movellas og selvudgivelsesplatformen BoD i marts måned en skrivekonkurrence om psykisk sygdom i familien. Næsten 100 unge har valgt at bryde tabuet, og det har resulteret i novellesamlingen ”Psykisk sygdom i familien”, som netop er udkommet. Bogen indeholder ti vindernoveller, der på hver deres måde beskriver en hverdag præget af psykisk sygdom.

I bogen kan man eksempelvis møde Laura, der bruger meget mere energi end sine klassekammerater i løbet af en skoledag, for der er så mange ting, hun skal tænke over. Hun har Asperger Syndrom, og deler med ”Frossen ild” sin historie med læserne.

Skrivekonkurrencen var et led i Red Barnets dialogrejse ”Sig det som det er!”. I løbet af foråret var Red Barnet rundt på folkeskoler i hele Danmark for at vise filmen Loftet produceret af MICA Aps og fortalte om et emne, der berører mange unge. Dialogrejsen, der begyndte sidste efterår, består af tre dele – Vold i familien, Psykisk sygdom i familien og Alkoholmisbrug i familien. Alle tre emner blev fulgt op af en skrivekonkurrence, og de 10 vinderhistorier om vold i familien er allerede udgivet som novellesamling. Bogen om alkoholmisbrug i familien udgives til efteråret. De ti vinderhistorier, der er med i denne bog om psykisk sygdom bygger enten på forfatternes egne erfaringer eller er fiktion. Novellesamlingen koster 99 kr. og kan bestilles i boghandlen og hos flere onlineboghandlere.

For yderligere information kontakt:
Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i børns beskyttelse i Red Barnet, tlf. 21 55 22 92

For information og kontakt til forfatterne bag historierne kontakt:
Charlotte Holm Juul, community manager, Movellas, tlf. 26 47 35 22

For information om novellesamlingen kontakt:
Lisbeth Jensen, presseansvarlig, BoD, tlf. +49 / 40 / 53 43 35 41

Download af honorarfrit billedmateriale:

Psykisk sygdom i familien - en novellesamling © BoD

myBoD-LOGIN.