Scrapbog om politiet på Sydfyn

Scrapbog om politiet på Sydfyn

1850-1968

Erik Dagø

Samfund, politik, kultur & medier

Paperback

160 sider

ISBN: 9788776916794

Forlag: Books on Demand

Udgivelsesdato: 17.11.2016

Sprog: Dansk

Farve: Ja

Anmeldelse::
0%
160,00kr.

inkl. moms / ekskl. forsendelse

Din egen bog!

Bliv forfatter med BoD og gør din bog og e-bog tilgængelig i boghandlen.

Find ud af mere
Bogen omhandler gamle dage på Sydfyn om oprettelsen af politiet, kriminelle sager og bemærkelsesværdige hændelser fra både før, under og efter Anden Verdenskrig.
Erik Dagø

Erik Dagø

Erik Dagø kom til Svendborg som ung færdselsbetjent. Snart blev han også motorsagkyndig. Hans borgerlige observans førte til en lederplads i Hjemmeværnet, der var under oprettelse.

Erik Dagø har skarpe meninger om udviklingen i samfundet, hvorfor han har været en særdeles aktiv debattør i læserbrevsspalterne.

NY BOG " Scrapbog om politiet på sydfyn"

Ugeavisen Svendborg

maj 2017

Erik dagø fortæller om politiet,
kriminelle sager, gestappomord og bemærkelsesværdige hændelser fra både før, under
og efter anden Verdenskrig. 25. april 2017
Af Michael Thorbjørnsen mith@faa.dk. SVENDBORG:

”Forfatter og politiemeritus Erik Dagø, Svendborg, har udgivet bogen "Scrapbog om politiet på Sydfyn 1850-1965", som i billeder og tekst fortæller om det lokale politi - med hovedvægt på tiden under Anden Verdenskrig. Bogen beskriver bl. a. sabotage, stikkerlikvideringer, men også mord og gengæld fra tyskernes side mod danske borgere. Originale meldeblanketter beskriver flystyrt på Sydfyn, gravfund af engelske flyvere og navne på danskere henrettet af tyskerne. -Nogle af billederne er kommet bag på folk den dag i dag. En 88-årig kvinde har således konstateret, at hendes farbroder, der gik i naziuniform, ikke var brandmand, som påstået af familien, og jeg har opklaret, at en ung soldat ikke var død i Finlandskrigen i 1941, men i Polen i kamp for nazisterne, fortæller Erik Dagø, der er født 1933 i Aarhus. - 20 dage efter kom Hitler til magten, og verden gik af lave, siger Erik Dagø, som kunne navnene på Lenin, Stalin, Mussolini og Hitler, inden han begyndte i skole i 1940.

-Da de tyske fly den 9. april 1940 om morgenen overfløj Aarhus, gik ruder itu og tagsten faldt ned. Der blev fløjet meget lavt for at skræmme befolkningen på vejen mod Aalborg. Far og mor græd. De var unge mennesker under Første Verdenskrig og var nu igen skræmte” Under 1. verdenskrig (red) sultede de p. g. a. dansk landbrugs salg af fødevarer til den tyske hær, og to unge mænd i familien syd for Kongeå-grænsen blev dræbt på Vest fronten som tyske soldater i Bismarcks hær, husker Erik Dagø”.

”Der var ca. 20.000 tyske soldater udstationeret i Aarhus. Dertil hundredvis af marinesoldater fra krigsskibene i havnen, som var den største krigshavn i Danmark med flydedok og reparation af skibene. - Den 31. oktober 1944 ved 11-tiden oplevede jeg, da Royal Air Force (RAF) bombede Aarhus Universitet. Sammen med klasselæreren og klassens øvrige 35 drenge løb vi op på skolens flade tag og så i første parket bomberne falde over Gestapos hovedkvarter, hvorved cirka 80 højtstående gestappofolk blev dræbt og kartoteker ødelagt. -Vi jublede og vinkede til piloterne i Mosquito jagerbomberne, når de fløj lige hen over skolen cirka 50 meter over os -det var stort! –”

”Erik Dagø … blev ansat i Københavns politi i 1956 og kom fra færdselspolitiet til Svendborg den 1. januar 1964. - Her afløste jeg gamle politifolk fra krigens tid. De ryddede op og smed gamle fotos og arkivalier ud. Det kunne jeg ikke nænne at se på, så jeg reddede og gemte mange af de gamle dokumenter, som nu danner baggrund for scrapbogen, forklarer Erik Dagø”.

Skriv en anmeldelse
For at skrive en anmeldelse, skal du logge ind her.
Search engine powered by ElasticSuite