Tilbage til oversigt

Plads 1

8
Frederik
Jørgensen, Lars
Paperback
312 Sider
ISBN 978-87-430-0065-5
kr. 279,00
inkl. moms ekskl. forsendelse
 • Beskrivelse
 • Forfatter
 • Pressen siger (1)

Frederik

Da Kronprins Frederik i 2009 blev medlem af den internationale olympiske komite, IOC, blev han også danmarkshistoriens mest omdiskuterede sportsleder. Mange danskere frygtede, at den danske tronarvings karriere i den økonomisk og politisk magtfulde komite ville ophæve den danske tradition med et apolitisk kongehus.

I "Frederik, Kronprins af Danmark - Konge af en anden verden" undersøger Lars Jørgensen, hvordan tronarvingen i praksis har forvaltet sin første otte års medlemsperiode i komiteen - både set i lyset af den følelsesladede danske debat, der har været om hans idrætspolitiske karriere, og den internationale debat, der i samme periode har været om udviklingen i den olympiske sportsverden.

Lars Jørgensen

Lars Jørgensen (f.1961) er cand. public. og har i 20 år fulgt udviklingen i dansk og international idrætspolitik som dagbladsjournalist og forfatter til flere bøger om emnet.

  • Ekstrabladet.

   Anmeldelse af Frederik. Kronprins af Danmark - Konge af en anden verden

   Af JAN JENSEN Var det en fejl i kongeklassen, da kronprins Frederik sidste år lod sig genvælge til en ny otteårig periode i Den Internationale Olympiske komité, IOC? Når man har læst Lars Jørgensens ualmindeligt velskrevne og veldokumenterede værk om kronprinsens første otte år i det olympiske cirkus, er svaret entydigt ja. Der var mange, også internt i kongehuset, som i 2009 advarede kronprinsen mod at tage plads i IOC, som historisk set altid har været plaget af korruption og politiske skandalesager. Og hvis nogen troede, det ville ændre sig til det bedre, fordi en kronprins fra nord blev en del af selskabet, kan man roligt tro om igen. Sikker hånd. Lars Jørgensen fører med sikker hånd læseren igennem kronprins Frederiks ageren i det olympiske selskab. Vores kongelige medlem af IOC har flere gange været på kant med den danske regerings officielle politik ikke mindst i forholdet til Ruslands deltagelse ved OL i Rio i 2016. Her var daværende kulturminister Bertel Haarder motoren, da sportsministrene i EU opfordrede IOC til at udelukke Rusland på grund af det omfattende og systematiske dopingprogram, som den russiske stat havde iværksat. Men ved afstemningen i IOC stemte kronprinsen imod den danske regerings ønske. Den til dato bedste. Lars Jørgensens bog er den til dato bedste samlede fremstilling af sportsprinsens problematiske liv i den olympiske bevægelse. En af bogens styrker er netop den politiske del, hvor man godt kan sætte spørgsmålstegn ved, om kronprins Frederik med sine handlinger er på kant med grundloven. Den politiske følgegruppe, som statsminister Anders Fogh Rasmussen nedsatte i 2009, og som skulle rådgive kronprinsen, har ikke været samlet siden 2014. Så der har været fri leg i den olympiske familie, hvor hver femte medlem af den godt 100 mand store komité ikke kan kende forskel på dine eller mine penge. Den del af bogen er på en og samme tid både komisk og tragisk. Der er så mange brodne kar i IOC, at det er komplet uforståeligt, at hverken regering, kongehus eller kronprinsen selv sidste år sagde fra efter de første otte år i sportens hurlumhejhus. Men manden, der engang bliver konge, er en stædig rad. Dog skylder han stadig at fortælle, hvad han egentlig har udrettet i de første otte år i IOC. Lars Jørgensen har som journalist været tæt på IOC og kronprinsen i mange år. Men heller ikke forfatteren kan opremse kronprinsens resultater. Det er straks lettere at få øje på de gange, hvor kronprins Frederik har valgt IOC og de olympiske lege fra for i stedet at tage på ferie med sin familie. Lars Jørgensens bog er den til dato bedste samlede fremstilling af sportsprinsens problematiske liv i den olympiske bevægelse. jaje@eb.dk .
   01.02.2018

myBoD-LOGIN.