En anden forståelse af forståelse

En anden forståelse af forståelse

Bevidstheden, verden og virkeligheden - Selvreference og komplementaritet

Claus Münchow

Natur, miljø & teknik

Paperback

92 sider

ISBN: 9788743045014

Forlag: Books on Demand

Udgivelsesdato: 31.01.2020

Sprog: Dansk

Farve: Ja

Anmeldelse::
0%
100,00 kr.

inkl. moms / ekskl. forsendelse

Tilgængelig

Din egen bog!

Bliv forfatter med BoD og gør din bog og e-bog tilgængelig i boghandlen.

Find ud af mere
Kvantemekanikken er i særklasse den mest omfattende og succes fulde naturbeskrivelse menneskeheden har skabt. Den har bare den ubehagelige følge, at naturen opfører sig naturstridigt i hvert fald hvis naturen skal opføre sig fornuftigt med nutidens øjne. Over for denne udfordring udviser såvel fysikere som filosoffer stor rådvildhed. Et paradigmeskift står for døren.

Kvantemekanikken udfordrer vores bevidsthed.
Hvad er bevidstheden? - spørger bevidstheden. Denne væmmelige selvreference udelukker at bevidstheden kan finde sig selv ved at søge ude i verden. Den ser sig selv som i et spejl og ser naturligvis det den er, uanset hvad. Og kunne altså være noget andet i sin selvopfattelse - og selvet er det er det eneste der kan opfatte bevidstheden.

Efter Descartes har den vestlige filosofi set en uafviselig dualitet idet eksisterende, i verden set udefra. Det psyko-fysiske problem og spørgsmålet om viljens frihed er opstået på det grundlag. Og i selvsamme rammer kan problemerne naturligvis ikke løses.

Kvantemekanikken har placeret os som iagttagere i et uadskilleligt forhold til de atomare fænomener og påtvunget os et komplementaritetsprincip som hidtil har været ukendt i vores forhold til verden.

Komplementaritetsprincippets logik begrænser det ikke til kun at gælde i atomfysikken. Ved at opfatte komplementaritetsprincippet som en legitim synsmåde når blot logikken tillader det, opløses problemet om viljens frihed kontra determinisme. 'Kontra' viser sig at udtrykke en kategorifejl og må fjernes.

'Vilje' kan så bevare sin umiddelbare, oplevede betydning, hvilket ikke er tilfældet i f.eks. kompatibilismen - og forståelsen vil forstå lidt mere af det hele.

No authors available.

Claus Münchow

Claus Münchow

Student fra Sankt Annæ Gymnasium, 1961.
Kandidat i fysik og matematik fra KU, 1971.
Studietiden gik i høj grad med obospil i to orkestre og to blæserkvintetter samtidigt - plus det løse. Det var, i overensstemmelse med de frie og frodige muligheder dengang, en meget begivenhedsrig og alsidigt lærerig tid, hvor jeg bl.a. opnåede at spille i Concertgebouw i Amsterdam og Goldener Sal i Musikverein i Wien med Amatørsymfonikerne og spille alle Beethovens 9 symfonier på en aften og en nat - og spille håndbold i 1. division
- og blive fundamentalt påvirket af kvantemekanikkens erkendelsesmæssige udfordring.

Med denne bagage har jeg undervist i fysik og matematik og forestået mange eksperimenter, ofte kontroversielle, og præget musiklivet på Sønderborg Statsskole fra 1971 og til 2004.
De sidste to år gennemførte jeg et toårigt undervisningsforsøg med fysik i samarbejde med filosofi. Dette samarbejde pustede nyt liv i de spekulationer som har ligget og ulmet siden ungdommens forbløffende kvantemekaniske udfordringer.

Ånden fra kvantemekanikkens pionerår herskede stadig på Bohrs institut da jeg gennemførte mit fysikstudium. Alt i den nye fysik forekom mig så fundamentalt anderledes hvad angår vores forhold til verden, at jeg mente det måtte have revolutionerende virkning på filosofien og hele vores selvforståelse. Til min store forundring er der intet sket i den retning i min levetid.
Altså må jeg vove pelsen og selv forsøge mig.

Der findes endnu intet indhold under "Pressen skriver".

Skriv en anmeldelse
For at skrive en anmeldelse, skal du logge ind her.
Search engine powered by ElasticSuite