Bogudstyr og udformning

BoD tilbyder dig forskellige måder at designe din bog på. Bogens udseende og læseoplevelsen hænger nøje sammen med bogens udformning og præger i høj grad også læserens indtryk af din bog. For at gøre dit valg lettere giver vi dig her et overblik over de forskellige dele af en bog og deres funktionelle og æstetiske betydning.

Længere nede på siden kan du få hjælp til udformning af din bog. Her kan du finde informationer om titelblade, kolofon, oprettelse af trykfiler og billeder og grafikker.

 • Du kan vælge imellem fire forskellige indbindingstyper til dine bogprojekter:

  Paperback


  Den klassiske paperback-bog: praktisk, fleksibel og robust. Omslaget er af 250 g karton og med mat, blank eller strukturpræget laminiering efter ønske.

  Hardcover


  De flotte hardcover-bøger fås med lige eller rund ryg og med eller uden smudsomslag:

  lige ryg, uden smudsomslag

  rund ryg, uden smudsomslag

  rund ryg, med smudsomslag

  Wire-O


  Spiralindbindingen: særligt velegnet til f.eks. kogebøger og videnskabelige artikler. Omslaget er på 250 g karton, hvid spiralryg, op til 400 sider og med mat, blank eller strukturpræget laminering efter valg.

  Hæfte


  Brochure med klammehæftning. 200 g papir, stabil klammehæftning, 4 til 48 sider.

 • Du kan vælge imellem 10 formater. Formatet definerer bogens størrelse og bør vælges, så det passer til bogens indhold og omfang.

  BoD-Formate-Uebersicht
 • Din bog bliver bundet på forskellige måder alt efter, hvilken indbinding du beslutter dig for. Paperbacks bliver altid limet, hardcover derimod kan både være limet eller garnhæftet. Spiralbøger holdes sammen med en metalspiral og et hæfte bliver holdt sammen af klammer.

  Klæbebinding


  Den robuste klæbebinding anvendes til alle paperbacks og til hardcover-bøger, hvor der ikke er valgt garnhæftning.

  BoD-Ausstattung-Bindeart-Paperback-offen

  Paperback: Klæbebinding

  BoD-Ausstattung-Bindeart-HCk-geklebt-gerade

  Hardcover: Klæbebinding

  Garnhæftning


  Hardcover-bøger kan både være limet eller blive bundet med den stabile garnhæftning.

  BoD-Ausstattung-Bindeart-HC-fadengebunden-rund

  Wire-O


  Indbindingen med spiral egner sig særligt godt til kogebøger og videnskabelige publikationer, så de kan blive liggende opslået.

  BoD-Ausstattung-Bindeart-Ringbuch-offen

  Klammehæftning


  Alle hæfter bliver samlet med to stabile metalklammer.

  BoD-Ausstattung-Bindeart-Booklet-offen
 • Til paperbacks, kacherede hardcover-bøger, hæfter og Wire-O-bøger kan du vælge imellem tre typer laminat: mat, blankt eller strukturpræget.

  Mat laminering


  Den matte laminering reflekteres ikke og bliver anvendt til de fleste skønlitterære udgivelser.

  BoD-Ausstattung-Laminierung-matt

  Blank laminering


  Den blanke laminering reflekteres tydeligt og bliver anvendt til fagbøger.

  BoD-Ausstattung-Laminierung-glaenzend

  Strukturpræget laminering


  Den strukturprægede laminering reflekteres og har et karakteristisk overflademønster.

  BoD-Ausstattung-Laminierung-strukturgepraegt
 • Du kan vælge imellem fire papirtyper til din bog:

  Hvid, 90 g: Dette papir egner sig særligt til fagbøger.

  Cremehvidt, 90 g: Dette papir er det klassiske papir til romaner, digte og lignende.

  Fotomat, hvid, 120 g: Dette matte papir er særligt velegnet til fotos og grafikker i kombination med tekst.

  Fotobrillant, hvid, 200 g: Dette blanke papir er ideelt til præsentationen af fotos.

 • Læsebånd
  Hardcover-bøger med rund ryg og smudsomslag udstyres med et læsebånd, som passer til farven på efalinpapiret. Kacherede hardcover-bøger med rund ryg, men uden smudsomslag, udstyres altid med et hvidt læsebånd.

  Kapitælbånd
  Hardcover-bøger udstyres med et sort-hvidt kapitælbånd, som lukker mellemrummet imellem bogblok og bogryg.

  Flapper
  Flapperne forbinder smudsomslaget med omslaget. Her kan påtrykkes et foto og forfattervita eller en kort indholdsgengivelse.

  Efalinpapir
  Efalinpapir bruges til hardcover-bøger med smudsomslag. Bogblokken kacheres med efalinpapiret, som fås i fem forskellige farver og kan påtrykkes sort tekst. Smudsomslaget får dermed den æstetiske og beskrivende funktion, som den normale kachering ellers har.

  Du kan vælge imellem disse fem farver til efalinpapiret:

  BoD-Efalinpapier-Farben

Titelblade

De første fire sider af en bog kaldes titelblade, og indeholder følgende sider:

 • Smudstitel
 • Smudstitlens bagside
 • Titelside
 • Kolofon

Disse sider forsynes ikke med sidetal.
OBS! Omslagets inderside (se nedenfor) indgår ikke i bogblokken. Bogblokken starter på side 1, og er en højreside.

BoD-Buchgestaltung-Titelei-Schema

Kolofon

Enhver bog, som udgives og dermed kommer i boghandlen, har brug for en kolofon. I det følgende kan du se, hvilke elementer kolofonen består af og hvilke elementer, der er pligt.

Vi anbefaler at sætte kolofonen ind på den fjerde bogside.

BoD-Impressum-Schema

FSC®-mærke
Efterlad venligst lidt plads i det øverste område af bogens fjerde side, da BoD sætter FSC®-mærket automatisk ind der. Dette gælder også, selvom du ikke placerer kolofonen på side fire.

Copyright
Her oplyses om udgivelsesår samt rettighedshaver(e) (dig selv, udgiveren o.a.), f.eks.: © 20XX Jens Jensen

Oplysning om forlag
For titler, som er udstyret med et BoD-ISBN, lyder denne angivelse som følger:
"Forlag: BoD – Books on Demand, Hellerup, Danmark".
For titler med eget ISBN oplyses i stedet eget forlag.

Oplysning om produktionssted
Denne angivelse lyder som følger:
"Tryk: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Tyskland".

Ved e-bøger skal du dog i stedet skrive:
"Fremstilling: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Tyskland".

ISBN
Dette nummer vil du få oplyst, når du opretter dit bogprojekt, hvis der er tale om en titel, der skal udgives.

oprettelse af en trykfil

Når du opretter en trykfærdig manuskriptfil, er der et par ting, som du skal tage hensyn til, for at opnå det bedste resultat.

Word-forlæg
Du kan bruge vores skabeloner til Microsoft Word til at formatere din bog. Der findes en skabelon til hvert af vores ti standardformater.

Opsætning af siderne
Begynd med at fortælle dit tekstbehandlings- eller satsprogram hvordan du du håndterer bogsiderne. Indstil dit program, så de indre og ydre margener ændres i overensstemmelse hermed på lige og ulige sider.
I Microsoft Word anvender du har menuen "Sideopsætning". Undgå de indstillinger der anlægger to sider på samme ark. Alle sider i dit manuskript skal være på enkelte ark for at kunne trykkes.

Blanke sider
Når du opretter et manuskript, skal de blanke sider sættes ind der hvor de skal være i bogen. Sådan sikrer du, at blanke sider, du har oprettet, bevares i bogen.

Sidetal
Når du indsætter sidetal, skal du huske, at venstre sider får lige og højre sider ulige numre. Hvis du ønsker, at sidetallene skal være på ydersiden af ​​alle sider i bogen, skal sidetallene til venstre (med lige tal) være til venstre. Med Microsoft Word kan du gøre dette ved at indstille under "Indsæt sidetal".

Billeder og Grafikker

Ikke hver historie fortælles udelukkende med ord. Ofte undersøttes ordene i et værk af billeder, grafik og farver. Vi har sammensat de vigtigste regler og tip til håndtering af grafik og farver.

BoD-logo på bogomslag
Vi anvender udelukkende BoD-logoet på bogomslag, som er skabt af BoD (f.eks. i forbindelse med vores Services). Derfor skal du ikke påsætte logoet på et omslag, som du eller din egen grafiker har udformet.

Billeder og grafikker
Billeder og grafikker er ikke noget problem i digitaltryk, når blot de har en tilstrækkelig kvalitet. Farve- og gråtonebilleder skal have en opløsning på mindst 300 dpi. Linjetegninger, der ikke indeholder grå værdier og gradueringer, kræver en opløsning på 1200 dpi. For papirforlæg (tryk eller gamle bøger) som bliver scannet opnås fremragende resultater for linietegninger såsom kobberpladergraveringer.

Farvemodus: RGB og CMYK
Digitale billeder genereres ofte ved hjælp af en scanner eller et digitalt kamera og er derfor normalt oprindeligt i RGB-farverummet. Vi anbefaler, at du lader dine billeder være i RGB-farverummet og ikke konverterer dem til CMYK. Vi konverterer kun din skabelon til CMYK-farverummet kort før udskrivning i henhold til de respektive maskinspecifikationer, hvilket sikrer en enhedsspecifik konvertering af dine data. Hvis dine billeder allerede er i CMYK-tilstand, skal du ikke konvertere dem tilbage til RGB-farverummet. I stedet bør du sikre, at dine CMYK-billeder er profileret.

Standard- og Premium-tryk
Hvis din bog indeholder farvesider, kan du vælge imellem Standard- og Premium-tryk. Standardtryk anbefales til bøger med eller uden farve, som man gerne vil producere så økonomisk som muligt. Premium-trykket anvendes altid til spiralbøger og hæfter eller, hvis du vælger 120 g mat eller 200 g fotobrillant papir. Hvis du lægger særligt vægt på kvaliteten af farvebillederne, kan du med fordel vælge Premium-tryk. Du træffer valget undervejs i dit bogprojekt i myBoD.

Gråtoner
Hvis du gør brug af grå flader, bør du vælge en gråtone med minimum 20 % sort andel (ikke lysere). Når du laver dit trykfærdige manuskript, fraråder vi så vidt muligt brugen af gråtoner. Grå toner er allerede rasteret i udskriften og forårsager derfor kvalitetstab, når de scannes. I forbindelse med diagrammer og lignende grafikker anbefaler vi gråtoner på minimum 20 %, for at kunne adskille de enkelte felter tilstrækkeligt.

Beskæring
Hvis du ønsker at placere billeder eller grafikker helt ud til kanten skal disse lægges ud over beskæringskanten. Beskæringen udgør en rand på 5 mm, som bliver skåret væk efter trykningen. På den måde sikres det at billeder og grafikker fremstår uden hvide kanter. En side med formatet 12 x 19 cm får med beskæring således dimensionerne 13 x 20 cm. Anbring ikke skæremærker i din trykfil.

myBoD-LOGIN.